Wuwer biura

nowa aranżacja biur oraz przebudowa                                             głównej fasady budynku biurowego                                               wykonana dla producenta systemów                                      transportowych wykorzystujących rolki.

 

  • lokalizacja: Piekary Śląskie
  • architekt: Andrzej Łopacz
  • inwestor: Wuwer  Sp. z o.o.
  • powierzchnia: 1000 m²
  • projekt: 2011

koncepcja przebudowy elewacji frontowej biurowca firmy WUWER w Rudzie Śląskiej zainspirowana została profilem działalności firmy tj. transportem a także jej logo oraz produktem – przenośnikiem rolkowym. Elewacja pokryta jest stelażem do którego zamontowane są rolki. Koszt elewacji można regulować poprzez wyrywkowy montaż rolek – jedynie na fragmentach budynku, pozostawiając wolne przestrzenie które można wykorzystać pod „zielone eko-elewacje” z roślin pnących takich jak bluszcz lub innych, zmieniających kolor w zależności od pory roku. Przy wejściu głównym do budynku proponuje się montaż kilku rolek obrotowych służących jako autoprezentacja produktu firmy, rolki mogą zawierać np. dwujęzyczną informację o firmie i być obracane w odpowiedni sposób w zależności od spodziewanych gości (firma ma swą siedzibę w Niemczech i w Polsce) . Motyw rolek miał także swą kontynuację we wnętrzu np. w postaci „tabliczek” informacyjnych znajdujących się przy drzwiach, zawierających nazwę działu, nazwiska i stanowiska osób pracujących w danym pokoju.