biurowiec wuwer - projekt elewacji biurowaca w Rudzie Śląskiej


nowa aranżacja biur oraz przebudowa głównej fasady budynku biurowego wykonana dla producenta systemów    transportowych wykorzystujących rolki.

koncepcja przebudowy elewacji frontowej biurowca firmy WUWER w Rudzie Śląskiej zainspirowana została profilem działalności firmy tj. transportem a także jej logo oraz produktem – przenośnikiem rolkowym. Elewacja pokryta jest stelażem do którego zamontowane są rolki. Koszt elewacji można regulować poprzez wyrywkowy montaż rolek – jedynie na fragmentach budynku, pozostawiając wolne przestrzenie które można wykorzystać pod „zielone eko-elewacje” z roślin pnących takich jak bluszcz lub innych, zmieniających kolor w zależności od pory roku. Przy wejściu głównym do budynku proponuje się montaż kilku rolek obrotowych służących jako autoprezentacja produktu firmy, rolki mogą zawierać np. dwujęzyczną informację o firmie i być obracane w odpowiedni sposób w zależności od spodziewanych gości (firma ma swą siedzibę w Niemczech i w Polsce) . Motyw rolek miał także swą kontynuację we wnętrzu np. w postaci „tabliczek” informacyjnych znajdujących się przy drzwiach, zawierających nazwę działu, nazwiska i stanowiska osób pracujących w danym pokoju.
 

lokalizacja: Piekary Śląskie
architekt: Andrzej Łopacz
inwestor: Wuwer  Sp. z o.o.

powierzchnia: 1000 m²
projekt: 2011

 
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.   akceptuje  polityka prywatności